- Gerlach
- Fiskars
- i oczywiście Tefal
Jak jednak wybrać najlepsze garnki i patelnie wśród tak wielkiej oferty, zarówno producentów, jak i samych artykułów? Postaram się dać wam kilka cennych wskazówek, wg. sama staram się dobierać odpowiedni sprzęt do kuchni.
->Pamiętajcie ! Dobry garnek powinień mieć swoją wagę. Tzn. w naczyniach wysokiej jakości ścianki są grube, dzięki czemu dobrze kumulują ciepło. Również spód powinien być gruby i idealnie płaski.
-> Garnki warto wybierać też pod kątem konkretnych produktów jakie będziemy w nich gotować. Do makaronu idealne są głębokie garnki z sitem. Z kolei do pieczenia lub duszenia najlepsze są garnki żeliwne, których niewątpliwą zaletą jest długie utrzymywanie temperatury.
A wy jakie macie doświadczenia z garnkami ?
Korzystam z tefala i sobie chwale ;)
OdpowiedzUsuńte z fiskarsa super, pasowałyby mi do kuchni! Muszę je mieć!!!
OdpowiedzUsuńRównież korzystam z garnków tefala jednak nie jestem zbyt zadowolona. Po kilku gotowaniach przykładowo ryżu czy makaronu na spodzie garnka osadza się kamień który doczyścić można dopiero octem a biały osad na dnie garnka nie wygląda zbyt estetycznie.
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić te niebieskie? Są inne kolory?
OdpowiedzUsuńJa swoje garnki muszę już powoli wymienić, trochę lat już mają. Muszę sprawdzić czy te Fiskars występują jeszcze w innych kolorach, np limonka lub fuksja! :)
OdpowiedzUsuńTrafne i przydatne uwagi!! Na pewno skorzystam z nich przy kupnie kolejnych artykułów do swojej kuchni! :)
OdpowiedzUsuńPolecam Tefal
OdpowiedzUsuńCZĘSTO W MŁODOŚCI BAWIŁEM SIĘ W ŻOŁNIERZA, WÓWCZAS NOSIŁEM GARNEK NA GŁOWIE, KTÓRY MIAŁ SYMBOLIZOWAĆ HEŁM. ŁEZKA W OKU SIĘ KRĘCI - TE WSPOMNIENIA.
OdpowiedzUsuńSam w kuchni wybieram tylko sprawdzone marki które gwarantują najwyższą jakoś gotowania:) Fiskars mistrzem
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńŚwietne te garnki. Chętnie bym sobie właśnie takie kupiła. Lubię gotować a jeśli ma się dobre akcesoria do tego celu to chęci są jeszcze większe. A potem odpowiednia pielęgnacja, z pomocą https://ludwikekologiczny.pl/ludwik-ekologiczny-plyn-do-mycia-naczyn/ żadne zabrudzenie po gotowaniu nie straszne. Ten płyn jest silny dla brudu a łagodny dla rąk.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń