sobota, 12 października 2013

Jesienny przysmak




Jesień to czas gdy miłość do truskawek zamieniamy na gorące uczucie do śliwek. Fioletowe węgierki czy żółte mirabelki wszystkie mogę jeść kilogramami. Smakują w wersji naturalnej bądź też w tej trochę zmodyfikowanej dlatego przedstawię Wam wyśmienity sposób na ich przyrządzenie. Dzisiejszą partnerką śliwki będzie znana wszystkim pyza. Nie ma chyba w Polsce osoby, która nie jadła kiedyś pyz. Tak więc dziś znakomite połączenie. 

 Pyzy ze śliwkami w sosie budyniowym

Składniki na pyzy :
·         0,5  kg mąki,
·         1 łyżeczka soli,
·         2 jajka,
·         3 łyżki cukru,
·         1 szklanka mleka,
·         trochę oliwy,
·         pół kostki drożdży
·         śliwki.

Drożdże rozrabiamy w 0,5 szklanki ciepłego mleka. Czekamy aż wyrosną.
W tym czasie przygotowujemy mąkę do której należy dodać : łyżeczkę soli, roztrzepane jajka z cukrem, olej, resztę mleka oraz drożdże.



                                      Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia





             Z gotowego ciasta formujemy pyzy w które wkładamy wydrążone śliwki.







             Tak wyrobione pyzy wkładamy na parę.




            Przygotowane pyzy polewamy pysznym sosem budyniowym.


Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Mmmm, palce lizać ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często jem pyzy, czy kluski, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To Dżasta robiła! I mnie na konsumpcję nie zaprosiłyście. :-( Zapamiętam to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem, tym razem ilość porcji była ograniczona:)

      Usuń
  4. Deser jak u Babci

    OdpowiedzUsuń