wtorek, 15 października 2013

Potrawka węgierska

Oto moja sprawdzona receptura na rozgrzewający posiłek z wykorzystaniem warzyw, które jesienią dominują na straganach i w warzywniakach. Z pewnością cukinia, papryka, czosnek i cebula przypomną nam jesienią słoneczne dni i z pewnością rozgrzeją odrobiną ostrości aromatycznych przypraw..


SKŁADNIKI:
  •          2, 3 małe cukinie
  •          1,2 papryki (różnego koloru)
  •          ok. 400gram pieczarek
  •          ok. 2 kiełbasy śląskie
  •          ok. 2 kiełbasy podwędzane lub kabanosy
  •          cebula
  •          przecier pomidorowy (najlepiej domowy), lub kilka pomidorów parzymy,  obieramy ze skórki, kroimy i wrzucamy do rondla, dusząc leczo tak długo aż pomidory się rozpadną
  •          koncentrat pomidorowy
  •          przyprawy (prażona cebula, pieprz, sól, oregano, papryka, czosnek, kumin, chili)

PRZYGOTOWANIE:
  •      Wszystkie warzywa myjemy.
  •       Cukinię i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.

  •     Papryki wydrążamy i kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki.







  • Pokrojoną cebulę wrzucamy do dużego rondla na  rozgrzany olej i smażymy, dorzucamy kiełbasy i smażymy razem. Cukinię i pieczarki wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i chwilę podgotowujemy. Odcedzamy i wrzucamy do usmażonej z cebulą kiełbasy.
 


  













  • Dodajemy paprykę następnie wlewamy przecier pomidorowy i kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - dla podkreślenia smaku pomidorów.

Dusimy kilka minut i gotowe! :) 

9 komentarzy:

  1. najlepsze danie dla każdego mężczyzny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Yey! Prezentuje się świetnie. Czekam na więcej takich przepisów

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno nie pozwolimy długo czekać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomita potrawa na tę pore roku .. zrobiłam to mężowi i meczy mnie kiedy zrobie znowu ... Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie a smauje jeszcze lepiej !! :)))

    OdpowiedzUsuń