Dziś niedzielna propozycja - dla odmiany rezygnuję z kurczaka na rzecz szlachetniejszej odmiany drobiu. W moim domu króluje ona częściej na stole niżeli jakiekolwiek inne mięso. Zatem chciałabym przedstawić Wam najprostszą i do tego najlepszą propozycję na duszone części kaczki. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu tak samo jak mojej rodzinie :)
Kupujemy kaczkę w całości, dzielimy ją na elementy: udka i pierś do duszenia.
Składniki:
- elementy z kaczki (pierś i udka),
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 3 łyżki sosu Worchster,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki papryki w proszku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 0,5 -1 łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól, pieprz.
- chutney
- ziemniaki
Z podanych przypraw zrobić papkę i zamarynować mięso dzień wcześniej. Wstawić do lodówki.
Następnego dnia przed obsmażeniem ściągnąć łyżką
nadmiar marynaty (należy to zrobić, by przy pierwszej obróbce przyprawy
się nie przypaliły). Do garnka wlać oliwę z oliwy i obsmażyć mięso.
Ze ściągniętej marynaty i szklanki wody zrobić zalewę. Wlać to do garnka
z obsmażonymi częściami kaczki, poczekać, aż się zacznie gotować, a
następnie zmniejszyć ogień i dusić całość przez 1,5 godziny. W między czasie gotujemy ziemniaki.
Życzę smacznego !
Dziękuję za przepis. Kaczka pyszna i soczysta.Polecam wszystkim!! :)) Więcej przepisów !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Polecam się na przyszłość ! :)
Usuńwygląda apetycznie! jutro na obiadek zatem serwuje kaczkę według w/w przepisu! napiszę jak podołam temu nie lada wyzwaniu!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z całego serca jestem z Tobą, życzę powodzenia :)
UsuńKaczka wygląda smakowicie :) Na pewno również wypróbuje. I czekam na więcej przepisów.
OdpowiedzUsuńPiękna kaczuszka, wygląda na soczystą!!!
OdpowiedzUsuńjuż wiem co zrobię jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuń