środa, 6 listopada 2013

Cebularze



Składniki na ciasto :
·         0,5  kg mąki,
·         1 łyżeczka soli,
·         2 jajka,
·         3 łyżki cukru,
·         1 szklanka mleka,
·         trochę oliwy,
·         pół kostki drożdży
Pozostałe składniki :
·         3 cebule,
·         ketchup,
·         sól, pieprz, majeranek, kminek, bazylia, oregano   
 Drożdże rozrabiamy w 0,5 szklanki ciepłego mleka. Czekamy aż wyrosną.
 W tym czasie przygotowujemy mąkę do której należy dodać : łyżeczkę soli,
 roztrzepane jajka z cukrem, olej, resztę mleka oraz drożdże. 

Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie kroimy cebulę. Pokrojoną cebulę należy uprażyć na oleju, dodać : sól, pieprz, majeranek,kminek.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i powycinać koliste kształty.



Wycięte ciasto posmarować ketchupem,  posypać bazylią i oregano. 
Na to ułożyć uprażoną cebulę. 

  
Piec ok. 15 min w 180 stopniach.      

Smakują znakomicie na zimno i ciepło :)

2 komentarze:

  1. Szybko i pysznie. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie mini pizzbułki! Kto by pomyślał, że można zrobić je samemu w domu! :)

    OdpowiedzUsuń