- 500 gram pieczarek
- 1 pomidor
- pół puszki kukurydzy
- 1 cebula
- koncentrat pomidorowy
- ketchup
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- szynka (polecam szynkę drobiową z piersi kurczaka)
- ciasto na pizzę
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie, bazylia
- ser żółty
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki/półplasterki
Pieczarki dusimy , dolewamy ok. 4 łyżki oliwy i przyprawiamy mieszanką do pizzy
Pomidora kroimy w półplasterki, zaś cebulę w drobną kosteczkę.
Składniki sosu: mała puszka koncentratu pomidorowego, ketchup ok. 4 łyżki, przyprawa do pizzy, sól czosnkowo-ziołowa, wyciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy.
Wykładamy ciasto na blachę , smarujemy sosem. Posypujemy startym serem i cebulą
Następnie warstwa szynki, pieczarek,kukurydzy i pomidora
Po raz kolejny posypujemy startym serem
Zaczynamy rollować ciasto, należy to zrobić ostrożnie i dosyć ciasno tak aby nie było wolnych przestrzeni.
Pergamin nam ułatwi pracę ;-)
Zawinięte ciasto wkładamy na 10 min do zamrażarki, tak aby łatwo było nam je kroić.
Ciasto kroimy w plasterki ok.3 cm
Rollsy wykładamy na pergamin w piekarniku rozgrzanym do ok. 160 stopni
Pieczemy ok. 12-15 min, na koniec posypujemy startym serem
Gotowe! Można jeść na ciepło i zimno
Smacznego
Ślinka mi poleciała:) Musze koniecznie to wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńprzeczytałam, kupiłam, upiekłam, zjadła cała rodzina! PYCHA! polecam wszystkim czytelnikom!!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i tak też smakuje, kto nie wierzy niech spróbuje!
OdpowiedzUsuńMistrzostwo!! Polecam! :D Bardzo, ale to bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńMusze spróbować! Wyglada rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuń