- makaron - 500 gramów
- pieczarki - 250 gramów
- słonecznik 15 gram
- suszone pomidory - 50 gramów
- szpinak - 250 gramów
- czosnek ząbki - 2 sztuki
- cebula - 1 sztuka
- oliwa - 40 mililitrów
- ser feta
- 3 łyżki śmietany (płynnej, np. 12%)
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Kroimy cebulkę w kostkę, pieczarki w dużą kostkę lub plastry.
Cebulę wrzucamy do garnka na gorący tłuszcz, kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy przez ok. 5 minut, następnie dusimy pod przykryciem kolejnych 5 minut.
Teraz można już zdjąć pokrywę,
dodać śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek ,dodajemy
również suszone pomidory, słonecznik oraz ser feta. Zawartość garnka
wymieszaj dokładnie z odcedzonym makaronem, przyprawiając do smaku solą i
pieprzem.
SMACZNEGO :)
Istnieje takie coś jak świeży szpinak w postaci tak zwanych "bab" czyli w postaci liści. To czego ty tu użyłaś to najgorsza jego postać. Może przestań się już komromitować dziewczyno?
OdpowiedzUsuńFMR.
Ja czasami też używam mrożonego i nie widzę w tym nic strasznego. Każdy je to, co uzna za stosowne. A wracając do przepisu - wygląda smacznie! :) Muszę wypróbować! Teraz szpinak rośnie na moim ogródku ;)
OdpowiedzUsuń