wtorek, 5 listopada 2013

Warzywne świderki

  • makaron - 500 gramów
  • pieczarki - 250 gramów
  • słonecznik 15 gram
  • suszone pomidory - 50 gramów
  •  szpinak - 250 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa - 40 mililitrów
  • ser feta
  • 3 łyżki śmietany (płynnej, np. 12%)


Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Kroimy cebulkę w kostkę, pieczarki w dużą kostkę lub plastry.

Cebulę wrzucamy do garnka na gorący tłuszcz, kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy przez ok. 5 minut, następnie dusimy pod przykryciem kolejnych 5 minut.


Do garnka dokładamy szpinak - nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania go. Całość dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, póki szpinak nie ogrzeje się i nie połączy z pieczarkami.



Teraz można już zdjąć pokrywę, dodać śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek ,dodajemy również suszone pomidory, słonecznik oraz ser feta. Zawartość garnka wymieszaj dokładnie z odcedzonym makaronem, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.


SMACZNEGO :)




2 komentarze:

  1. Istnieje takie coś jak świeży szpinak w postaci tak zwanych "bab" czyli w postaci liści. To czego ty tu użyłaś to najgorsza jego postać. Może przestań się już komromitować dziewczyno?

    FMR.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja czasami też używam mrożonego i nie widzę w tym nic strasznego. Każdy je to, co uzna za stosowne. A wracając do przepisu - wygląda smacznie! :) Muszę wypróbować! Teraz szpinak rośnie na moim ogródku ;)

    OdpowiedzUsuń