środa, 6 listopada 2013

Szaszłyki z sosem curry

Sezon grillowy na ten rok już się niestety zakończył. Stęskniona smaku ciepłych letnich wieczorów  postanowiłam przypomnieć sobie jedno z moich ulubionych grillowych dań. Szaszłyki w połączeniu z ryżem i sosem curry doskonale nadają się również na jesienny obiad :)
 SKŁADNIKI:
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 6 średnich pieczarek,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 4 małe cebule,
  • przyprawa do szaszłyków,
  • ryz,
  • majonez,
  • przyprawa curry
  • patyczki do szaszłyków


Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
 Mięso prószamy solą i przyprawą do szaszłyków.

Pieczarki i cebule kroimy w plasterki ,a paprykę w kostkę. 



Na patyczek nakładamy kolejno:paprykę, pieczarkę, mięsko, cebulkę, mięsko, pieczarkę i paprykę lub wg uznania. 

Na rozgrzaną patelnie z olejem wkładamy szaszłyki i obracamy co jakiś czas żeby mięsko z każdej strony się obsmażyło.

 Przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut.


Sos: 5-6 łyżek majonezu lekko podgrzewamy w garnku cały czas mieszając oraz  dodając curry, ale tylko tyle żeby zrobił się ładny żółty kolor.



Szaszłyki podajemy z sosem i ugotowanym ryżem.



Smacznego !

2 komentarze: